Asbestemming

Er zijn vele bestemmingen voor de as. U kunt de as van u dierbare mee naar huis nemen of kiezen voor verstrooiing. Maar er zijn nog meer bestemmingen zoals een urnenmuur of urnengraf, sieraden of een kunstwerk.

Een maand na de crematie krijgt u bericht dat u de as van uw dierbare kan komen ophalen. U kunt er dan voor kiezen de as nog een half jaar tot een jaar in de algemene nis te laten, zodat u meer tijd heeft om een bestemming te kiezen.

U mag de as mee naar huis nemen en daar bewaren in een bijvoorbeeld een sierurn. U kunt een altaartje maken in huis of in de tuin.

Er zijn ook urnenmuren of columbaria waar u de urn kunt bewaren. Er zijn begraafplaatsen en crematoria die een speciale tuin hebben waar de urn neer gezet kan worden of een vijver waar deze in drijft.

De urn kan worden bijgezet in of op een bestaand graf. Er zijn speciale urnengraven. Kleine graven met een steen waar meestal één urn in kan.

Asverstrooiing is een andere mogelijkheid. Dit kan het crematorium voor u doen op het strooiveld bij het crematorium. U kunt het ook zelf verstrooien op bijvoorbeeld het Nationale Strooiveld in Delhuyzen bij Arnhem.

Verstrooien kan vanaf een schip in de Noordzee of vanuit een vliegtuig. Dit kan geregeld worden door het crematorium. U kunt hierbij aanwezig zijn.

Wilt u zelf de as verstrooien op een bijzondere plek dan bent u wettelijk verplicht de eigenaar van de grond of het water om toestemming te vragen.

Een bijzondere combinatie van urn en verstrooien is de waterurn. De as zit in de bronzen bol. Regenwater zorgt ervoor dat de as in ongeveer tien jaar tijd wegsijpelt in de aarde.
Zie ook: www.waterurn.nl

Oede Odolphie biedt u de mogelijkheid om de as te verstrooien van een schip op het Wad.
Zie ook: www.emetha.nl

Aqua Omega heeft diverse manieren van asverstrooiing ontwikkeld zoals de asvuurpijl. Wat dacht u van een Zeppelin waar u met de familie in meevliegt boven de Noordzee?
Zie ook: www.asverstrooiing.nl 

Aqua air verstrooit de as met een heliumballon.
Zie ook: www.ballonverstrooiing.nl

Re-In Green heeft een bijzondere asbestemming ontwikkeld. De as wordt toegevoegd aan de boom die u zelf heeft uitgekozen. Dan volgt een groeiproces van zes tot twaalf maanden op de plantage. De laatste stap is de boom naar zijn laatste rustplek brengen en daar verder laten groeien.
Zie ook: www.rememberingreen.nl

De Bio- of Eco-urn is 100% biologisch afbreekbaar. Wanneer de urn wordt bijgezet in de aarde zal de urn binnen enkele weken tot maanden op natuurlijke wijze worden afgebroken. Er is ook een zee- of waterurn, deze urn blijft even drijven op het water en zakt dan naar de bodem waar het wordt afgebroken.
Zie ook: www.biodeco.nl

De as kan ook verwerkt worden in een sieraad of een kunstwerk. Of vermengd worden met tatoeage inkt.